W trakcie bieżącej pracy przedszkola czy żłobka musisz przygotować się na kontrolę Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą spełnienia wymagań higieniczno-sanitarnych. Kontrole te zazwyczaj wynikają z rocznego harmonogramu, jednak czasami zdarza się, iż k jest ona przeprowadzana w konsekwencji zgłoszenia zaistniałych nieprawidłowości w placówce.
Zatem jeśli zarządzasz przedszkolem lub żłobkiem, możesz spodziewać się dwóch rodzajów kontroli: planowej – wynikającej z przyjętego na dany rok harmonogramu lub doraźnej– przeprowadzanej bez zapowiedzi, a najczęściej - przeprowadzanej z powodu skargi, w tym także rodzica.
Pamiętaj, jeśli kontrolujący stwierdzi, iż złożona skarga rodzica jest uzasadniona i faktycznie występują nieprawidłowości, to w drodze decyzji nakaże: albo usunięcie wykrytych uchybień w ustalonym terminie, albo zamknięcie placówki lub jej części, jeśli zgłoszone nieprawidłowości spowodowały zagrożenie dla zdrowia dzieci.
Rodzic dziecka uczęszczającego do placówki ma prawo np. wizytować pomieszczenia przedszkola lub żłobka. Może także występować do dyrektora placówki z inicjatywami, wnioskami, opiniami w sprawach dotyczących m.in. warunków higieniczno-sanitarnych w placówce. Rodzic ma prawo wnioskować o udostępnienie np. regulaminów czystości oraz porządku w żłobku lub przedszkolu, wykazu używanych środków czystości, procedur mycia i dezynfekcji pomieszczeń oraz ich częstotliwości. Konsekwencją odmowy spełnienia prośby rodziców może być złożenie wspomnianej wcześniej skargi.
W trakcie kontroli musimy posiadać także stosowną dokumentację placówki. A mianowicie, zobowiązani jesteśmy do udostępnienia osobie kontrolującej np.: dokumentacji HACCP, jadłospisów np.„dekadówek” oraz kaloryczności zaplanowanych posiłków, atestów i certyfikatów dotyczących wyposażenia sal, badań sanitarno-epidemiologicznych pracowników przedszkola i żłobka, umów w zakresie gospodarowania odpadami, dokumentacji dotyczącej stanu techniczno-sanitarnego i higienicznego, dokumentacji związanej z modernizacjami budynku i pomieszczeń, w tym stosownych pozwoleń.
Przedszkole jest placówką żywienia zbiorowego zamkniętego. Dotyczy to wszystkich przedszkoli bez względu na to, czy placówka ma charakter publiczny, czy niepubliczny. W tym wypadku nie ma też znaczenia, czy w przedszkolu funkcjonuje własna kuchnia, czy placówka korzysta z usług cateringowych.
Jeśli prowadzisz w swoim przedszkolu własną kuchnię, to obowiązkowo musisz stosować pełną dokumentację systemu HACCP, natomiast, jeśli korzystasz z usług cateringowych to przy wyborze firmy świadczącej tego typu usługi, pamiętaj o sprawdzeniu, czy dana firma dopełnia obowiązków związanych z prowadzeniem działalności żywieniowej, . A w szczególności, czy spełnia wymagania sanitarno-higieniczne podczas produkcji i transportu żywności.
W przypadku, gdy podejmiesz decyzję o opracowaniu i wprowadzeniu w swojej placówce procedury bezpieczeństwa podawanych posiłków, a także przestrzegania zasad higienicznych, to koniecznie skorzystaj z wytycznych, zawartych w poradnikach dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP).
W pierwszej kolejności skup się na wyodrębnionych obszarach GMP oraz GHP oraz prowadzeniu ich systematycznej KONTROLI WEWNĘTRZNEJ. Kontrolę tę możesz prowadzić osobiście lub wyznaczyć do tego zadania odpowiedniego pracownika.
Aby dobrze przygotować placówkę pod względem sanitarno-higienicznym, warto zadbać o wprowadzenie w niej REGULAMINU DBANIA O CZYSTOŚĆ I PORZĄDEK oraz PLANU HIGIENY W PLACÓWCE.
Opracowane dokumenty powinny zawierać:
a) KTO zapewnia bezpieczne i higieniczne warunki pobytu w przedszkolu i obiektach należących do placówki - czyli, którzy pracownicy odpowiadają za to w naszej placówce, b) GDZIE przechowywany jest sprzęt do utrzymania porządku i czystości oraz środki do mycia i dezynfekcji rąk, powierzchni wszelkich pomieszczeń, c) JAKICH ŚRODKÓW używamy do codziennej dezynfekcji i mycia podczas czynności porządkowych.
Jeżeli w swojej placówce korzystasz z usługi ozonowania, to koniecznie zadbaj, aby firma przeprowadzająca taki zabieg wydała stosowny dokument potwierdzający przeprowadzenie ozonowania w pomieszczeniach. Będzie to z całą pewnością wartość dodatnia w Twoim przedszkolu lub żłobku, gdyż ozonowanie usunie w placówce nieprzyjemne zapachy oraz alergeny. Dzięki usłudze ozonowania zyskasz także sterylizację, dezynsekcje i deratyzacje.
Prowadząc przedszkole czy żłobek, musisz zadbać o procedury mycia i dezynfekcji zabawek. Procedury te powinny zawierać postępowanie opisujące mycie i dezynfekcje dostosowane do konkretnego rodzaju zabawek, w tym szczególnie zabawek: plastikowych, metalowych, drewnianych, materiałowych, elektronicznych, a także dla instrumentów muzycznych , plasteliny, ciastoliny, narzędzi do wycinania, kredek, książek i nowe zabawek. Pamiętaj, że mycie i czyszczenie zabawek powinno odbywać się w dwóch etapach: I- mycie, czyszczenie, pranie, II – dezynfekcja.
Bardzo istotną kwestią w placówkach przedszkolnych jest organizacja metod prania oraz przechowywania pościeli i materiałów. Bez względu na to czy pranie odbywa się w przedszkolu, czy w pralni zewnętrznej, bądź wykonywane jest przez rodziców, to warto pamiętać o odpowiedniej wentylacji przechowywanych materiałów oraz o oddzielaniu rzeczy należących do poszczególnych dzieci.
Zobacz, jakie tematy poruszaliśmy ostatnio na naszym blogu